nokLogg Fel
AktuelltAktiviteterArtiklarKommunenFörbundet SPFseniorernaFöreningen i Danderyd Bli medlemInbjudanLogga inVillkor
2021-04-15

Aktuellt

2021-06-22

Medlemsbladet juni 2021

Nu finns senaste numret av SPF Idun Danderyds medlemsblad på nätet. 


2021-05-19

Promenad 20maj i Täby Skulturpark

På torsdag 20/5 blir det kulturpromenad i Centralparken i Täby (Täby Skulpturpark) för att titta på CG Ekbergs skulpturer. Vi ses vid Norskogsbadet kl 10.00 med fika i ryggan. Det kan vara svårt med parkeringsplatser i direkt anslutning till badet, så var ute i god tid om du far med bil. 

Man kan också ta sig dit med Roslagsbanan till Näsby Park och promenera till samlingsplatsen. Man går till vänster på Eskadervägen, går förbi Kupan och kan sen hitta promenadväg som leder in i Centralparken. Norskogsbadet och utegymmet ligger längst bort i parken. Man ska gå under Centralvägen.

Det finns en ljudfil som man kan ladda ned innan man startar rundan och som man kan lyssna till vid varje konstverk, så ta gärna med mobilen och hörlurar.

Gull

Carl-Gustaf Ekberg


2021-05-18

Promenad i vårsolen

På Kristi Himmelsfärdsdag var vi 10 vårglada medlemmar som gick 7 km på gamla banvallen från Eddavägslinjen och längs vattnet i Djursholm. Fikade gjorde vi i den grönskande udden vid Baracuda och satt på resterna av det gamla lusthuset som funnits där.


2021-05-12

Promenad 13 maj

Det är Kristi himmelfärdsdag så många är väl inte hemma, men vi som är samlas på parkeringen vid Ösby station (den mot Vendevägen) för att promenera på gamla banvallen. Samling kl 10.00 med fika i ryggan. Väl mött! Gull 

 

PS Stationsbyggnaden lär ha byggts om. Bild från Gunnar Ekevings imponerade webbsida


2021-05-05

Promenad 6 maj

Vi ser inte ut att ha speciell tur med vädrat. Torsdagen blir regnig. Men för den som vill promenera blir det denna vecka Tranholmen som gäller. Träffpunkten blir brofästet kl 10.00 med fika i ryggan. Alternativt kan det bli en promenad i närområdet, som kanske är mindre backig än Tranholmen. /Gull


2021-05-05

19 maj 13:00 Digitalt seminarium om makuladegeneration

Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland inbjuder till ett digitalt seminarium om ögonsjukdomen Makuladegeneration  (åldersförändringar i gula fläcken) onsdagen den 19 maj kl. 13.00 - 15.00 digitalt via Teams.

Överläkare och professor Anders Kvanta, S:t Eriks Ögonsjukhus, föreläser och därefter finns det gott om tid att ställa egna frågor.

Anmäl dig senast måndagen den 17 maj  till Christina Sönnergren, SRF Stockholm och Gotlands län, tel 08-462 45 08 eller : christina@srfstockholmgotland.se


2021-05-05

Nytt datum för årsmötet 2021-08-31

Äntligen ska det bli av. Några semlor bjuder vi inte på denna gång som är brukligt. Vi hittar på något annat.


2021-04-30

Promenad 29 april

Vi var 20 personer och två hundar som promenerade vid Sätra ängar i det något kyliga vårvädret. En tur bort till Bergendal blev det också. Vitsipporna blommade så fint i backarna./Gull


2021-04-24

Kontakt via epost med allt fler

Det är så väldigt mycket enklare att sända meddelanden per epost än brev. Billigare, enklare, snabbare. 

Men alla epostadresser har inte fungerat. Nu har vi skrivit vanliga pappersbrev till 46 medlemmar och fått fungerande epostadresser från 12 (hittills...). Det är 26%. På annat sätt har vi fått ytterligare 5 rättade adresser.  Riktigt bra.

Men har du inte fått epost från oss under våren så är det något som inte fungerat. Tag gärna kontakt med mig (hibratt@gmail.com) så ska vi se om vi kan hitta en lösning.

Vi är väl medvetna om att alla medlemmar inte har epost eller vill av någon anledning att vi inte tar kontakt den vägen. Det är helt ok. Vi fortsätter med att sända vår medlemsblad och annat som vi alltid gjort.

Men eposten underlättar verkligen för oss.

/Hans Iwan, webbmaster


2021-04-23

INSTÄLLT ÅRSMÖTE

Iduns årsmöte skulle ha hållits den 4 maj 2021. Restriktionerna om max 8 personer för möten gäller fortfarande och med den utveckling som pandemin covid-19 genomgår är det så osäkert om/när vi får börja leva mer normalt igen. Därför ställer vi in årsmötet den 4 maj och återkommer med nytt datum, som sannolikt blir i början av hösten. Ny kallelse kommer när vi bestämt datum.

 

SPF Seniorerna Idun Danderyd/Styrelsen 


2021-04-16

Promenaden den 15 april: Näsby Park

Vi var 20 personer som promenerade längs stranden i Näsby Park i det vackra vårvädret. Fullt med scilla och vårlök och även vitsippor såg vi. Fikat intogs på terrassen utanför Näsby Slott.


2021-04-15

Resa till Hangö i Finland i juli

Tillsammans med SPF Österåker planerar en resa till Hangö i Finland under fyra dagar i juli. Här finns mer information.


2021-04-15

Årsmöte den 4 maj

Årets årsmöte äger rum den 4 maj 14:30 i eller utanför Kevinge värdshus. Sista anmälningsdagen är den 1 maj.


2021-04-12

Promenad 8 april

I torsdags var vi 18 personer som spanade efter våren vid Ekebysjön och Ösbysjön. Lite kallt var det kanske men det blev några km i alla fall.
Gull Axén

Läs mer...

2021-03-26

Promenaden 25/3

Idag var vi femton pensionärer som under Gustav Giertz ledning tågade norrut från Näsa Äng i Täby. Vi gick 11600 steg och 6,8 kilometer.

Nästa vecka tar vi påskpaus.

Torsten Sjögren


2021-03-18

Promenaden 18 mars

Idag gick vi under Gustav Giertz ledning norrut från Djursholms golfklubb. Vid Näsbyvikens båtklubb vände vi söderut längs vattnet. Kaffepausen togs vid Barracudaparken. Sen gick vi Eddavägsbanan tillbaka. Det blev nästan 11000 steg och 6 kilometer. Gruppen bestod av 16 pensionärer.

/Torsten Sjögren

PS Klicka på Läs mer... nedan och se fler bilder.

Läs mer...

2020-12-05

KPR 23 november

Läs här om vilka ärenden som behandlades, t.ex. hur går det med Ginnungagap och hur det går med pandemin i kommunen.

Läs mer...

2020-11-17

Gull Axén om föreningen i Coronatider

Coronan präglar föreningen likson samhället i stort. Aktiviteterna har gått i stå förutom promenaderna. Styrelsens möten sker över Internet. Årsmötet 2021 får ske via epost, säger ordföranden Gull Axen.

Läs mer...

2020-11-16

Hur går det för Danderydsgeriatriken?

För en tid sedan skulle en patient flyttas från sjukhuset till Danderyd geriatrik för rehabilitering. Men det gick inte för geriatrik klara inte sondmatning. Patienten hänvisades till Sollentunageriatriken.

Anita Enflo informerar tar gärna tar emot exempel och synpunkter per telefon.

Läs mer...

2020-11-12

Björn Beermann har avlidit

Björn Beermann, uppskattad styrelsemedlem i SPF Seniorerna Idun Danderyd, har lämnat oss.

Läs mer...

2020-11-11

Eddavägslinjen

I höst har vi promenerat på banvallen från Eddavägslinjen. När villasamhället Djursholm grundades 1889 av Henrik Palme var en av förutsättningarna att det fanns en snabb tågförbindelse med Stockholm. Vid varje station finns det skyltar om tiden som var. Läs om vad man ser på gamla banvallen. Foto: Gull Axén.

Läs mer...

2020-11-11

Höstens promenader

I höst har vi promenerat i brist på annat. Foto: Gull Axén.

Läs mer...

2020-11-10

Promenad i Hagaparken

I oktober var vi i Hagaparken och fick en guidning med efterföljande musikupplevelse. Foto: Gabriella Zaunders.

Läs mer...

2020-10-27

Florist i arbete

En regnig dag i början av oktober var några få av våra medlemmar glada att vara inomhus och titta på Laila Månsson, som visade upp sina färdigheter med blommor. Hon hade valt vinrött som temafärg och band flera vackra buketter. Foto: Gabriella Zaunders.

Läs mer...

2020-10-26

29 oktober Promenad på Tranholmen

På torsdag prövar vi att gå Tranholmen runt, vi samlas kl 10 på en liten parkering som finns vid korsningen Långängsvägen/Lagman Linds väg med en promenad längs vattnet till Svanholmsparken där man beräknas kunna ansluta vid 10.15 (om man kan parkera där). Fika i liten ryggsäck. Promenad c:a 4 km från Långängen tror jag. Väl mött! 

Kommunstyrelsen beslöt att den ponton som utgör bro till Tranholmen skulle läggas på plats från och med den 17 augusti 2020 inför skolstarten höstterminen 2020. 


2020-10-25

Storskraken från Djursholm

Jag älskar att fotografera, under våren blev det fåglar, både vanliga och ovanliga vingar om jag ser någon. Jag är inte någon skolad fågelskådare men väldigt intresserad av våra vackra bevingade svävare och vadare. I maj månad i år, ja ni vet denna covid19 tid som drabbat oss alla, man kan nästan tror att det är en fågel, men nej, nej något mycket värre. Covid19 är inte en vacker fågel.

Läs mer...

2020-10-02

Möte med kommunen

Vid senaste mötet med kommunen i KPR fick vi en rapport om Corona-krisen. Spridningen av smitta har varit begränsad. Andra ämnen som togs upp: Ginnungagap, avvecklingen av kommunens hemtjänst, mm. Utredningen om seniorbostäder rapportera vid nästa möte.

Läs mer...

2020-09-30

Promenad i Täbys lokal för meditation

En strålande vacker höstdag samlades Idunstyrelsen och promenadgruppen vid Norrskogsbadet för en visning av Täbys meditationsanläggning. Vi fick en fantastisk guidning av skulptören och konstnären Carl-Gustaf Ekberg. På ett mycket livfullt och roligt sätt pratade han runt de olika konstverken, om hur de kommit till och tidigare namn som de haft. Han har bott i Danderyd större delen av sitt liv och vi känner honom för statyerna både i rondellen i Mörby Centrum och den vid korsningen Mörbyleden – Vendevägen. I den vackra Centralparken i Täby står nio av Carl-Gustafs bronsstatyer. Foto: Gabriella Zaunders.

Läs mer...

2020-09-28

Kulturvandring i Hagaparken

Vi får en guidning som leds av Linnea Sallay, auktoriserad Stockholmsguide och artist. Hon berättar intressant historik om den vackra parken med sina unika byggnader. Bl a Koppartälten, Gustav III’s paviljong, Haga Slott, Ekotemplet. I parken ligger också den exotiska Turkiska Paviljongen och den Kinesiska Paviljongen. För att inte tala om resterna till ett jätteslott som kungen planerade för sig – så spännande!

Onsdagen den 28 oktober kl 11.00. Samling vid Norra grindarna. Man tar sig till Hagaparken på egen hand. Busshållplatsen heter Haga Norra och det finns bilparkering där (parkera inte vid koppartälten!) Tag med eget fika som vi kan njuta av i Ekotemplet till sång och musik, gärna också en hopfällbar pall. Kostnad 200 kr. Anmälan till spf.idun@gmail.com senast 22/10. Betalning till bg5314-8979. Vi kan vara max 20 personer.

Läs mer...

Aktuellt

15 september 2020
Mitt digitala arv Hur skriver man om sig själv? För något år sedan lyssnade jag på Hans Iwan Bratt som pratade om Det digitala arvet. Det han menade var att det var viktigt att vi dokumenterar för eftervärlden hur vi har levat, vad vi har gjort, hur vår barndom var. Vi, som inte längre skriver brev. Läs mer...


Senioren september
15 september 2020
Läs mer...

15 september 2020
Videomöte på nätet Iduns styrelsemöte i maj genomförde vi digitalt. Hans Iwan hade ordnat ett digitalt mötesrum och vi hade provat tekniken en vecka innan. Då fungerade den bra. Läs mer...


13 september 2020
Kommande program

17 september Idun-golfen
6 oktober Blomsterarrangemang
När vädret tillåter Promenader och kulturvandringar

Programmet för resten av hösten är under utarbetning, eftersom vi har Coronarestriktioner att ta hänsyn till.

Laila Månsson, florist, har satt av tre dagar för en kurs i blomsterbindning. Promenader och kulturvandringar kommer vi att ha om vädret tillåter. Om du är intresserad att följa med så berätta det för oss genom mail spf.idun@gmail.com eller tel 08-755 82 90, så gör vi en lista och hör av oss när det blir aktuellt.

Alla tillkommande aktiviteter kommer vi att presentera på nya hemsidan , eftersom nästa medlemsblad kommer först i slutet av november. Läs mer...


13 september 2020
Ett halvår med Covid-19 Carina Erlandsson, ordförande socialnämnden: Våren då Covid-19 sköljde över oss kommer vi väl aldrig glömma. Allt ställdes på ända och vi fick lära oss nya begrepp, förhållningssätt och vi fick lära känna statsepidemiolog Anders Tegnell. Som varje vardag, lugn som en filbunke, kom in i våra vardagsrum och berättade om antalet smittade, sjuka och avlidna i en ny sjukdom som ingen någonsin hade hört talas om. Läs mer...


13 september 2020
Ordföranden har ordet Gull Axén Så har vi denna sommar snart bakom oss. Denna sommar som absolut inte varit som vanligt. När vi hade värmeböljan runt midsommar trodde man väl att sommaren skulle bli varm och skön, men så blev den inte, , juli var kall, ofta regnig och blåsig, men augusti har varit varmare igen, som en sommar ska vara. Det har också varit ovanligt frodig grönska.  Läs mer...


21 maj 2020
"Seniorer mittemellan två val" Digitalt intressepolitiskt seminarium. Arr: SPF Stockholm. Onsdag 21 oktober kl. 10.00-13.00. Anmälan senast 9 oktober till marie.olofsson@ spfseniorerna.se Telefon 08-692 32 65.
Läs mer...


21 maj 2020
Socialnämnden minskar äldres ensamhet Socialnämnden har uppdragit till förvaltningen att motverkar ensamhet hos äldre i kommunen och ge mer glädje.
Läs mer...


Vi har LOV

5 maj 2020
Lagen ger dig rätt att välja Lagen om valfrihet (LOV) ger dig rätt att välja när kommunen konkurrensutsätter verksamheter.
Läs mer...


5 maj 2020
Grannsamverkanbilen - vad är det? Bilen är vit med dekalen Trygg i Danderyd i samarbete med Polisen. Bilen körs runt i kommunen av mest av pensionärer. Förarna pratar med folk om trygghet och grannsamverkan, spana efter oklippta häckar, trasiga skyltar och lampor. Fel rapporteras till kommunen.
Läs mer...


5 maj 2020
Tänk att det gick så fort att i princip stänga ner Sverige för oss seniorer! Men vi måste hålla ut, hålla avstånd och tvätta händerna och hoppas att vi har någon som ser till att vi får mat och annat livsnödvändigt.
Läs mer...


5 april 2020
Släktforska på nätet. Nu är tiden inne för att forska om släkten. Det är spännande att få veta mer om tidigare generationer. Dessutom leder det till kontakter med kända och okända släktingar.
Läs mer...


 

5 maj 2020

 

Samtal med datorer

Medan datorn och människan talas vid
flyger timmarna spårlöst bort.
Att sitta och prata med datorn tar tid.
Livet är kort.

Elektronerna dunstar sin kos utan spår
och livet går verkligen fort.
Datorn pratar och timmarna går
och inget blir gjort.

Solon Sälgequist
Alias Alf Henriksson


26 mars 2020

Dags att gå på muséum!

Vi som isolerar oss i hemmen kan gå på muséum - om det är virtuellt. Besök t.ex. Louvren Pet!te Galer!e. Det är enkelt att röra sig mellan och inom rummen. Beskrivningarna är på franska, men bildernas språk är globalt.

Läs mer...


Kom med i sjukvårdsgruppen!

Du som är pensionerad sjukvårdsarbetare. Kom och delta i IDUNs sjukvårdsgrupp som sammanträder 3-4 gånger per termin.

Vi söker pensionerade sjukvårdsarbetare gärna "yngre" förmågor som så småningom kan ta över. Vi önskar även få med någon tidigare politiker med intresse för sjukvårdsfrågor. Vi har ett särskilt intresse att träffa någon som kan medverka med en sekreterarsyssla.

Sjukvårdsgruppen består av 6-12 personer som är medlemmar i IDUN och tidigare arbetat som sjuksköterskor, sjukgymnaster eller läkare. Den leds av Jan Halldin. Om du vill medverka kontakta undertecknad.

Tore Södermark
0733626178


Nytt sjukvårdspolitiskt program

Vård - och omsorgspolitiskt programI höstas beslöt SPFIdun Dandryd att uppmana riksorganisationen att ta fram ett sjukvårdspolitiskt program. 

Riksstyrelsen har uppdaterat förbundets vård- och omsorgspolitiska program. Det beslutades vid kongressen 2017. En översyn var nödvändig för att utmönstra krav som uppfyllts tack vare framgångsrikt påverkansarbete

Programmet sammanfattar iakttagelser, analys samt förslag och krav på åtgärder. Programmet är skrivet för politiker och andra beslutsfattare. Det kan laddas med här.

Hemtjänsten har blivit bättre

Hemtjänsten i Danderyd blev bättre 2019. Nu tycker 91% att den fungerar bra. Året innan var det bara 87%. Det visar en undersökning gjord av Socialstyrelsen. Diagrammet visar "Antal personer i åldrarna 65 år och äldre som uppgett att de är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten dividerat med samtliga personer i åldrarna 65 år och äldre i ordinärt boende med hemtjänst som besvarat undersökningen av äldres uppfattning."

Källa: Kolada

/2020-01-30

Danderyd är alltmer tryggt

Danderyd klättrar på listan över hur tryggt det är att bo i olika kommuner. Danderyd flyttar upp 25 placeringar till plats 27 av 288 kommuner i Sverige, se Mitti.

Det framgår av en rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som tagit fram: Trygghet och säkerhet 2019

Årets tema är brott och brottsförebyggande arbete – och rapporten visar på ett aktivt brottsförebyggande arbete bland kommunerna. Antalet olyckor, bränder och brott är relativt konstant på nationell nivå de senaste tio åren, men den upplevda otryggheten ökar.

En källa till rapporten är kolada.se. Där kan man se att det inte finns fattiga och hungriga i vår kommun. Medellivslängden är lång för män och kvinnor. Men det finns många långtidssjukskrivna, fallolyckerna är vanligare och användningen av antibiotika är hög.

Utbildningsnivån är hög. Jämställdheten är god. Vattnet är bra. Inga problem med elleveranserna. Inkomsterna är goda och arbetslösheten är låg. Det har varit problem med att personer mellan 17-24 år vare sig arbetar eller studerar.

Tillgången på bredband är god liksom tillgången på kollektivtrafik. Men näringslivsklimatet är inte i topp. Kommen använder miljöbilar. Det gör även invånarna som kör ovanligt mycket med sina bilar.  

Den riktiga plumpen i Koladas sammanställning är att kommunen har ovanligt dålig ekonomi. 

/2020-01-27

Två miljoner har hjärt-kärlsjukdom

Hjärtforskaren Gorav Batra från Uppsala Universitet besökte vår förening den 27 november och informerade om förmaksflimmer, bl.a. om sin egen forskning för att förbättra prognosen för dem som diagnostiserats med sjukdomen.

Idag lever rekordmånga människor i Sverige med hjärt-kärlsjukdom. I vintras meddelade Socialstyrelsen att antalet drabbade för första gången har passerat två miljoner.

Besök på Djursholms begravningsplats

En ganska kylig men vacker höstdag fick vi en guidad visning av Djursholms begravningsplats under Gunnar By-Skoglunds ledning. Vi besökte först Altorps kapell, som är en rofylld byggnad med en vacker muralmålning och god akustik. Sedan promenerade vi runt på begravningsplatsen mellan kullarna, stora ekar och många gravstenar av natursten (vissa inristade direkt i berget som lagts i dagen) och fick höra många berättelser om platsen och dess historia.  

Pensionärer i politiken

Var fjärde väljare 2018 var över 65 år, men bara två procent av riksdagsledamöterna hade den åldern efter valet förra året, visar en rapport från Delegationen för senior arbetskraft.

Äldre är kraftigt underrepresenterade i riksdagen och andelen äldre ledamöter har minskat över tid. Åldersfördelningen i politiska församlingar är däremot betydligt jämnare på kommunal och regional nivå, enligt rapporten.

En appell

Till våra medlemmar i aktiv ålder

För att vår förening ska kunna leva vidare och utvecklas krävs ett aktivt engagemang från medlemmarna. Därför behövs anmälningar från er som känner ansvar och vill bidra och få ett stimulerande uppdrag i styrelsearbetet eller som funktionär. Kontakta någon i valberedningen eller i styrelsen för mer information.


På gång

Bridge
Det nu finns möjlighet att spela bridge på torsdagar för er som är intresserade. Hör av er till Åsa Orrgård på 08-755 69 93 eller asa.orrgard@telia.com.

Golf
Ingegerd Linton tfn 0709-66 56 65, epost: lintoningegerd@gmail.com 

Golf är en utmärkt aktivitet för motion, friskvård och social gemenskap 
Stig gson Driva, SPF-are från Skurup har skrivit om detta i en bok som finns att läsa GRATIS på nätet! Gå till Alla golfare skänker mig glädje eller sök på nätet på: gsonbok.se Budskapen i boken vänder sig till alla, inte bara golfare!

Årsavgiften 2021

Vi påminner om att du kan betala SPF Seniorernas medlemsavgift med e-faktura via banken.

Om du har internetbank kan du anmäla dig, dock senast 20201231, för att få nästa års medlemsavgift via e-faktura. Då slipper du att hålla reda på inbetalningskortet och behöver inte heller fylla i ett långt OCR-nummer när du betalar. 

Alla banker klarar att hantera e-faktura via sina internetbanker. Exakt hur de går tillväga skiljer sig lite åt beroende på bank.

Kontakta din bank direkt så får du hjälp.

Ny webb: SPF Idun Danderyd Extra

Vi i styrelsen för SPF Idun Danderyd har inte tyckt att vi fullt ut kunnat berätta om vår verksamhet i förbundet webb. Därför att vi skapat en extrawebb där vi kan presentera vad vi gör mer som vi vill.

 

Webbar blir aldrig färdiga. De ska ständigt utvecklas efter hur den besöks  och vad besökarna säger hur de vill att den ska vara.

 

Så nu när du är här gör en rundtur och berätta sedan vad du tycker. Innehållet svarar vi alla för i styrelsen, men det mer tekniska faller på mig som utvecklat webben och svarar för vidareutvecklingen.

 

Hör av dig med ros och ris. 

 

Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com


Ta fram ett sjukvårdspolitiskt program

SPF Idun i Danderyd vill att SPF riks tar fram ett hälso- och sjukvårdspolitiskt program.

Ökat inflytande i kommunen

Landets organisationer för pensionärer har gått samman för att öka inflytandet genom de kommunala pensionsärsråden.

 

SPF Seniorerna Idun Danderyd
Edsviksvägen 1 A 182 57 DANDERYD
Telefon: 08-7558290 spf.idun@telia.com
Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.