AktuelltAktiviteterArtiklarKommunenFörbundet SPFseniorernaFöreningen i Danderyd Bli medlemInbjudanLogga inVillkor
2021-04-15

2020-11-12

Promenad i Hagaparken

title
Foto Gabriella Zaunders

title
Foto Gabriella Zaunders

title
Foto Gabriella Zaunders

Hagaparken om hösten. Så vacker en regntung höstdag med mörka stammar med guldfärgade löv mot den smaragdgröna Pelousen. Under ett par timmars tid fick vi, en grupp på 20 medlemmar i Idun, en entusiasmerad och livfull skildring av den park som skapades av Gustav III. Vår guide, Linnéa Sallay, berättade om Gustavs alla storstilade planer, om hans långa studieresa till Italien där han fångade många idéer som han förverkligade när han kom hem. Han lät plantera 25 000 träd i parken, inplanterade tre av våra träd som inte är inhemska: kastanj, poppel och syren. Parken är en engelsk park. Han hade också med sig 25 antika statyer som skulle placeras i parken, och som numera kan beskådas i ett museum i Stockholms slott.

Alla de byggnader Gustav planerade blev inte genomförda. Han skulle ha ett stort slott i norr och ett stall för 125 hästar som en pendang i söder. Slottet blev aldrig färdigbyggt, men man kan titta på grundläggningen som finns kvar. Av stallet blev ingenting. Medan bygget pågick bodde Gustav i det hus som numera är Gustav III:s paviljong. Till att börja med hade han en svensk arkitekt, denne blev utmanövrerad av en fransman, Louis Jean Desprez.

När Linnéa hade berättat allt detta, hon är verkligen insatt i historien och berättar med liv och lust, avslutade hon med att framför några av Bellmans sånger till ackompanjemang av egen fiol. Hon tampades med blåsten som hade börjat medan vi promenerade, men gav oss en fin musikalisk upplevelse. Visste du att Fjäril vingad ursprungligen var ett brev? En platsansökan för Bellmans fru.

SPF Seniorerna Idun Danderyd
Edsviksvägen 1 A 182 57 DANDERYD
Telefon: 08-7558290 spf.idun@telia.com
Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.