AktuelltAktiviteterArtiklarKommunenFörbundet SPFseniorernaFöreningen i Danderyd Bli medlemInbjudanLogga inVillkor
2021-04-15

2020-11-11

Gamla Eddavägslinjen

title
bildtext med/utan länk

På en av våra promenader i höst gick vi på banvallen från Eddavägslinjen. När villasamhället Djursholm grundades 1889 av Henrik Palme var en av förutsättningarna att det fanns en snabb tågförbindelse med Stockholm. Redan 1885 hade järnvägen Stockholm – Rimbo anlagts. Riktig fart på husbyggandet i Djursholm blev det först 1895, då Djursholmsbanan blev elektrifierad och drogs från Stockholm Östra till Kungliga Biblioteket vid Engelbrektsplan. Spåret gick i gatan och det fanns ingen riktig station vid Engelbrektsplan. Den delen av linjen lades ner 1960, när tåget bara gick till Östra station. Vid årsskiftet 1975/756 lades Eddavägslinjen ned och ersattes med bussar.

 

Banvallen är nu en trevlig promenadväg och det finns skyltar med information vid varje station som fanns. Den första stationen efter Djursholms Ösby (där spåren delade på sig och gick även norrut och till Näsby Park) var Bragevägen. Den öppnades 1924, när bebyggelsen i den del av staden kom igång. Där fanns en kiosk som sålde tidningar och godis. Från Bragevägen till nästa station, Sveavägen, var banan tvåspårig från 40-talet. Backen däremellan var ibland såphal efter pojkars små busstreck och på hösten av nerfallna löv. Tågen kunde både köra för fort nerför och inte komma uppför utan ”sandning”.

 

Efter Sveavägen kom en station som heter Auravägen. Den ligger mycket när Mittag Lefflerska Stiftelsen och var på Mittag Lefflers tid hans ”personliga” hållplats. När han hade gäster (framför allt på en fest i anslutning till Nobelfestligheterna) stannade tåget där och de festklädda gästerna promenerade upp till hans ståtliga hus.

 

Stationen vid Djursholms torg heter Restaurangen, eftersom det där fanns en restaurang som var mycket populär och där det också fanns en biograf, Amiralen. Restaurangen brändes ner 1967 eftersom byggnaden var i mycket dåligt skick.

 

Fortsätter man utefter banvallen kommer man till en station som hette Slottsvägen, som lades ner 1924. Där var inte så många på- och avstigande, däremot högt uppsatta personer. När en direktör som varje morgon brukade ta tåget till sitt arbete inte dök upp, lär konduktören ha gått och knackat på hemma hos direktören för att höra om tåget skulle vänta eller om direktören inte skulle med denna morgon.

 

Eddavägslinjen gick hela vägen till Svalnäs. Det gick speciella ”arbetartåg” på morgonen och kvällen för alla de som arbetade på alla nybyggen som pågick i den unga villastaden. På onsdagar var det billigare biljettpriser, för då var det s.k. ”piglördag”.

 

En promenad på den gamla banvallen är både intressant och lärorik.

SPF Seniorerna Idun Danderyd
Edsviksvägen 1 A 182 57 DANDERYD
Telefon: 08-7558290 spf.idun@telia.com
Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.