AktuelltAktiviteterArtiklarKommunenFörbundet SPFseniorernaFöreningen i Danderyd Bli medlemInbjudanLogga inVillkor
2021-04-15

2020-10-24

Storskraken från Djursholm 

title
Storskrake mamman med sina 12 ungar

Jag älskar att fotografera, under våren blev det fåglar, både vanliga och ovanliga vingar om jag ser någon. Jag är inte någon skolad fågelskådare men väldigt intresserad av våra vackra bevingade svävare och vadare. 

I maj månad i år, ja ni vet denna covid19 tid som drabbat oss alla, man kan nästan tror att det är en fågel, men nej, nej något mycket värre. Covid19 är inte en vacker fågel. 

Jag tillhör "riskgruppen" ni vet, vi som håller oss till reglerna, tar promenader håller avstånd, tvättar tassarna osv osv.............Det var en sådan dag jag tog min kamera som vanligt och gick en promenad ner till viken. Det var inte många människor i parken den här sköna majdagen. Några soldyrkare på filt med picknick korgen och ansiktet mot solen.  

Jag gick ner till badviken och kan ni tänka er, vem kommer inte simmande rakt emot mig, jo en Storskrake mamma med sina 12 ungar. Jag har inte sett något liknande tidigare. Morskrake hade en röd bakåt växande kalufs, lite sträv och taggig, lång rak näbb med en krok längst fram för att kunna behålla bytet på kroken vid fiske. Hon var så vacker i sin kostym tillsammans med alla ulliga brun vita ungar. Ungarna simmade med mamman och vissa hängde på hennes rygg som ett pärlband. Jag blev så glad att få se den vackra fågel familjen.

Bild 2 närbild på Storskraken med sina ungar

Jag tog många bilder och pratade lite lugnande med mamman under tiden. Hon var inte ett dugg rädd. Det verkade som om hon poserade framför mig eller också var det mat hon önskade. Jag brukar inte mata fåglar hade därför inget i fickan. 

Jag tänkte, jag måste försöka följa den vackra fågeln med sina ulliga ungar under resten av månaden. 

Tre dagar senare återvände jag, hjälp tänkte jag ingen fågelmamma bara några större vadarfåglar som stod på stranden och skrubbade sina kostymer. Jag smög omkring vid strandkanten tittade in i en vassrugg och där var hon. Jag småpratade med henne och hon började simma mot strandkanten. Men, var är alla ungarna. Fram kom bara 6 av hennes gullulliga ungar. 

Det är säkert räven som huserar där i parken om nätterna eller kanske rovfåglar. Jag har sett båda, då jag tidigare bodde i närheten av viken. Så sorgligt att halva barnkullen var borta. Stod kvar en stund och tittade på de fantastiska underverken. 

Jag återkom några dagar senare. Hon hade då flyttat till en annan strandkant och vassrugg. Bara två ungar kvar av de 6 ulliga. Tårar trillar över mina kinder, så sorgligt. De två gullungarna hade på några dagar växt till dubbel storlek och lärt sig fånga sin egen mat och simmade lekfullt runt sin mamma. 

Det kändes tungt och ingenting kunde jag göra. Jag stod där och iakttog de tre, men så är det vi måste alla, ständigt vara på vår vakt för att överleva.

Bild 3 Storkrakemor med sina 2 ungar

Två dagar senare återvänder jag, Morskrake huserade fortfarande i samma vassrugg men inte en enda ullig unge syntes till. Bara den ensamma mamman stod där vid strandkanten. Det var som om hon hade väntat på mig. Jag försökte få upp min kamera men jag var inte tillräckligt snabb hon hann lyfta och flög ut över viken. Borta var hon...............

Foto och text 

Gabriella Zaunders 

SPF Seniorerna Idun Danderyd
Edsviksvägen 1 A 182 57 DANDERYD
Telefon: 08-7558290 spf.idun@telia.com
Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.