AktuelltAktiviteterArtiklarKommunenFörbundet SPFseniorernaFöreningen i Danderyd Bli medlemInbjudanLogga inVillkor
2021-04-15

Promenad i Täby kommuns Meditationsanläggning

En strålande vacker höstdag samlades Idunstyrelsen och promenadgruppen vid Norrskogsbadet för en visning av Täbys meditationsanläggning. Vi fick en fantastisk guidning av skulptören och konstnären Carl-Gustaf Ekberg. På ett mycket livfullt och roligt sätt pratade han runt de olika konstverken, om hur de kommit till och tidigare namn som de haft. Han har bott i Danderyd större delen av sitt liv och vi känner honom för statyerna både i rondellen i Mörby Centrum och den vid korsningen Mörbyleden – Vendevägen. I den vackra Centralparken i Täby står nio av Carl-Gustafs bronsstatyer.

Carl-Gustaf är nittio år och ännu verksam som skulptör. Idag bor han på Svalnäs gästhem men hans verkstad ligger i Näsby Park. Under sitt långa liv har han arbetat som väg- och vattenbyggare och som ekonom. Som konstnär etablerade han sig först efter pensionering och han gick i lära hos Axel Wallenberg. 

Vi samlades vid Norrskogsbadet där den första skulpturen ”Ensam” avnjöts. Där fanns en informationstavla med karta som beskrev parken och visade var de olika skulpturerna finns. Där fanns även en QR-kod som man kunde läsa in i sin mobil för att få höra författaren Anna Bornstein läsa sina meditationstexter till varje skulptur. Vid varje skulptur fanns en soffa att vila på och om kvällarna är statyerna upplysta.

Vid den sista av statyerna ”Medvind” avtackades Carl-Gustaf för en spännande och givande tur. Han berättade att Danderyd och Trafikverket sagt ja till att sätta upp en hög skulptur i rondellen vid Danderyds kyrka. Det enda som saknas är tre miljoner för gjutning och uppsättning av statyn. Kanske någon har ett tips om något företag eller någon privatperson som är villig att bidra. 

Idun avser att upprepa promenaden och då lyssna på texterna vid varje skulptur. Det går givetvis bra för var och en att göra det i egen regi.

Foto: Gabriella Zaunders.

Torsten Sjögren

 

2020-09-30

SPF Seniorerna Idun Danderyd
Edsviksvägen 1 A 182 57 DANDERYD
Telefon: 08-7558290 spf.idun@telia.com
Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.