AktuelltAktiviteterArtiklarKommunenFörbundet SPFseniorernaFöreningen i Danderyd Bli medlemDataskyddInbjudanLogga in

Aktuellt

KPR 23 november

Läs här om vilka ärenden som behandlades, t.ex. hur går det med Ginnungagap och hur det går med pandemin i kommunen.

2020-12-05 Gull Axén
Läs mer...

Gull Axén om föreningen i Coronatider

Coronan präglar föreningen likson samhället i stort. Aktiviteterna har gått i stå förutom promenaderna. Styrelsens möten sker över Internet. Årsmötet 2021 får ske via epost, säger ordföranden Gull Axen.

2020-11-17 Hans Iwan Bratt
Läs mer...

Hur går det för Danderydsgeriatriken?

För en tid sedan skulle en patient flyttas från sjukhuset till Danderyd geriatrik för rehabilitering. Men det gick inte för geriatrik klara inte sondmatning. Patienten hänvisades till Sollentunageriatriken.

Anita Enflo informerar tar gärna tar emot exempel och synpunkter per telefon.

2020-11-16 Hans Iwan Bratt
Läs mer...

Kommande aktiviteter

Med tanke på att vi inte vet när tillvaron återgår till mer ”normal” så kan vi I dagsläget inte presentera några datum för vårens aktiviteter, men detta är vad vi planerar för:

 • Besök av bokhandlaren i Djursholm för att prata böcker
 • Besök av författare
 • Besök av De tankspriddas Riskförbund
 • Forskningsrapport om åldringsprocessen.
 • Säker Senior, föredrag om artros
 • Kulturvandring med Linnéa Sallay i Stockholm
 • Dagsutflykt till Sigtuna
 • Dagsutflykt till Nora
 • Dagsutflykt till Älvkarleby
 • Utflykt till Birka
 • Kortare resa t.ex. Mannaminne, Höga kusten, Dalhalla.
 • Promenad i Meditationsparken i Täby
 • Promenader i Danderyd

Förhoppningsvis har vi datumsatta några av dessa aktiviteter i nästa medlemsblad. Det kan naturligtvis tillkomma andra aktiviteter.

2020-11-16 Gull Axén

Iduns årsmöte 2021

På grund av rådande förhållanden kommer vi att skjuta på årsmötet för SPF Seniorerna Idun Danderyd till senare i vår. Förhoppningsvis har vi fått igång vaccinering, så att tillvaron kan återgå till mer normala former eller så håller vi årsmötet utomhus. Kallelse kommer i nästa medlemsblad.

2020-11-16 Gull Axén

Björn Beermann har avlidit

Björn Beermann, uppskattad styrelsemedlem i SPF Seniorerna Idun Danderyd, har lämnat oss.

2020-11-12 Gull Axén
Läs mer...

Eddavägslinjen

I höst har vi promenerat på banvallen från Eddavägslinjen. När villasamhället Djursholm grundades 1889 av Henrik Palme var en av förutsättningarna att det fanns en snabb tågförbindelse med Stockholm. Vid varje station finns det skyltar om tiden som var. Läs om vad man ser på gamla banvallen. Foto: Gull Axén.

2020-11-11 Gull Axén
Läs mer...

Höstens promenader

I höst har vi promenerat i brist på annat. Foto: Gull Axén.

2020-11-11 Gull Axén
Läs mer...

Promenad i Hagaparken

I oktober var vi i Hagaparken och fick en guidning med efterföljande musikupplevelse. Foto: Gabriella Zaunders.

2020-11-10 Gull Axén
Läs mer...

Florist i arbete

En regnig dag i början av oktober var några få av våra medlemmar glada att vara inomhus och titta på Laila Månsson, som visade upp sina färdigheter med blommor. Hon hade valt vinrött som temafärg och band flera vackra buketter. Foto: Gabriella Zaunders.

2020-10-27 Gull Axén
Läs mer...

29 oktober Promenad på Tranholmen

På torsdag prövar vi att gå Tranholmen runt, vi samlas kl 10 på en liten parkering som finns vid korsningen Långängsvägen/Lagman Linds väg med en promenad längs vattnet till Svanholmsparken där man beräknas kunna ansluta vid 10.15 (om man kan parkera där). Fika i liten ryggsäck. Promenad c:a 4 km från Långängen tror jag. Väl mött! 

Kommunstyrelsen beslöt att den ponton som utgör bro till Tranholmen skulle läggas på plats från och med den 17 augusti 2020 inför skolstarten höstterminen 2020. 

2020-10-26 Gull Axén

Om vaccinering mot vanliga influensan

Hälso-sjukvårdsförvaltningen i Stockholms län, har lagt upp en ”kampanjsida” om den kommande influensan, samt om vaccinationerna. Där kan invånarna läsa mer på hemsidan 1177.

2020-10-26 Gabriella Zaunders

Storskraken från Djursholm

Jag älskar att fotografera, under våren blev det fåglar, både vanliga och ovanliga vingar om jag ser någon. Jag är inte någon skolad fågelskådare men väldigt intresserad av våra vackra bevingade svävare och vadare. I maj månad i år, ja ni vet denna covid19 tid som drabbat oss alla, man kan nästan tror att det är en fågel, men nej, nej något mycket värre. Covid19 är inte en vacker fågel.

2020-10-25 Gabriella Zaunders
Läs mer...

Möte med kommunen

Vid senaste mötet med kommunen i KPR fick vi en rapport om Corona-krisen. Spridningen av smitta har varit begränsad. Andra ämnen som togs upp: Ginnungagap, avvecklingen av kommunens hemtjänst, mm. Utredningen om seniorbostäder rapportera vid nästa möte.

2020-10-02 Gull Axén
Läs mer...

Promenad i Täbys lokal för meditation

En strålande vacker höstdag samlades Idunstyrelsen och promenadgruppen vid Norrskogsbadet för en visning av Täbys meditationsanläggning. Vi fick en fantastisk guidning av skulptören och konstnären Carl-Gustaf Ekberg. På ett mycket livfullt och roligt sätt pratade han runt de olika konstverken, om hur de kommit till och tidigare namn som de haft. Han har bott i Danderyd större delen av sitt liv och vi känner honom för statyerna både i rondellen i Mörby Centrum och den vid korsningen Mörbyleden – Vendevägen. I den vackra Centralparken i Täby står nio av Carl-Gustafs bronsstatyer. Foto: Gabriella Zaunders.

2020-09-30 Torsten Sjögren
Läs mer...

Kulturvandring i Hagaparken

Vi får en guidning som leds av Linnea Sallay, auktoriserad Stockholmsguide och artist. Hon berättar intressant historik om den vackra parken med sina unika byggnader. Bl a Koppartälten, Gustav III’s paviljong, Haga Slott, Ekotemplet. I parken ligger också den exotiska Turkiska Paviljongen och den Kinesiska Paviljongen. För att inte tala om resterna till ett jätteslott som kungen planerade för sig – så spännande!

Onsdagen den 28 oktober kl 11.00. Samling vid Norra grindarna. Man tar sig till Hagaparken på egen hand. Busshållplatsen heter Haga Norra och det finns bilparkering där (parkera inte vid koppartälten!) Tag med eget fika som vi kan njuta av i Ekotemplet till sång och musik, gärna också en hopfällbar pall. Kostnad 200 kr. Anmälan till spf.idun@gmail.com senast 22/10. Betalning till bg5314-8979. Vi kan vara max 20 personer.

2020-09-28 Gull Axén
Läs mer...

Byt e-postadress

Byt e-postadress

0000-00-00
Läs mer...

En appell

Till våra medlemmar i aktiv ålder

För att vår förening ska kunna leva vidare och utvecklas krävs ett aktivt engagemang från medlemmarna. Därför behövs anmälningar från er som känner ansvar och vill bidra och få ett stimulerande uppdrag i styrelsearbetet eller som funktionär. Kontakta någon i valberedningen eller i styrelsen för mer information.


På gång

Bridge
Det nu finns möjlighet att spela bridge på torsdagar för er som är intresserade. Hör av er till Åsa Orrgård på 08-755 69 93 eller asa.orrgard@telia.com.

Golf
Ingegerd Linton tfn 0709-66 56 65, epost: lintoningegerd@gmail.com 

Golf är en utmärkt aktivitet för motion, friskvård och social gemenskap 
Stig gson Driva, SPF-are från Skurup har skrivit om detta i en bok som finns att läsa GRATIS på nätet! Gå till Alla golfare skänker mig glädje eller sök på nätet på: gsonbok.se Budskapen i boken vänder sig till alla, inte bara golfare!

Årsavgiften 2021

Vi påminner om att du kan betala SPF Seniorernas medlemsavgift med e-faktura via banken.

Om du har internetbank kan du anmäla dig, dock senast 20201231, för att få nästa års medlemsavgift via e-faktura. Då slipper du att hålla reda på inbetalningskortet och behöver inte heller fylla i ett långt OCR-nummer när du betalar. 

Alla banker klarar att hantera e-faktura via sina internetbanker. Exakt hur de går tillväga skiljer sig lite åt beroende på bank.

Kontakta din bank direkt så får du hjälp.

Ny webb: SPF Idun Danderyd Extra

Vi i styrelsen för SPF Idun Danderyd har inte tyckt att vi fullt ut kunnat berätta om vår verksamhet i förbundet webb. Därför att vi skapat en extrawebb där vi kan presentera vad vi gör mer som vi vill.

 

Webbar blir aldrig färdiga. De ska ständigt utvecklas efter hur den besöks  och vad besökarna säger hur de vill att den ska vara.

 

Så nu när du är här gör en rundtur och berätta sedan vad du tycker. Innehållet svarar vi alla för i styrelsen, men det mer tekniska faller på mig som utvecklat webben och svarar för vidareutvecklingen.

 

Hör av dig med ros och ris. 

 

Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com


Ta fram ett sjukvårdspolitiskt program

SPF Idun i Danderyd vill att SPF riks tar fram ett hälso- och sjukvårdspolitiskt program.

Ökat inflytande i kommunen

Landets organisationer för pensionärer har gått samman för att öka inflytandet genom de kommunala pensionsärsråden.

Tillsammans mot ensamhet

Projekt som drivs sedan 2018 av seniororganisationerna SPF Seniorerna, SKPF och PRO.

Visa

SPF Seniorerna Idun Danderyd
Edsviksvägen 1 A 182 57 DANDERYD
Telefon: 08-7558290 spf.idun@telia.com
Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.